Menu

Фактор ли е високият PR за добра SEO оптимизация?



Фактор ли е високият Page Rank за добра SEO оптимизация?


Терминът PR е една от най-спряганите думи, когато се заговори за SEO оптимизация и класиране на сайтове. Това е наименование, което е запазена марка за търсачката Google, като стойността му се измерва от 0 до 10 и е ориентир доколко един сайт е авторитетен и популярен. Но е спорно до каква степен PageRank оказва влияние върху класирането в SERP и дали изобщо помага в това отношение.
Важно е да уточним, че Google спряха алгоритъмът Page Rank официално преди няколко години, но според нас, екипът от SEO експерти на W-SEO.com, алгоритъмът още си го им, но е скрит, т.е. няма приложение, от което да се тества даден сайт, но Гугъл оценяват всеки уеб порект от 1 до 10.
Алгоритъма, който е патентован и се използва от търсещата машина на Google, е революционен в тази насока – като идеята му е важността на една страница да се оценява въз основа на връзките сочещи към нея от други страници, които се приемат като вотове на доверие. Самото наименование произлиза от името на Лари Пейдж, който е един от хората, които стоят зад този проект. Основната цел на PageRank алгоритъма е да се подобрят резултатите от търсенето в търсачката, като се зачитат линковете между уеб сайтовете или накратко – колкото повече връзки сочат към един сайт, толкова по-добре би се класирал той.

Въпреки тази особеност, броя на линковете не е единствения фактор, на който се обръща внимание, а заедно с него се гледа и от какви източници се получават те. Логично е връзки от авторитетни сайтове на същата тематика, да имат много по-голяма SEO стойност от други. Също така линк от уеб сайт, който има голямо количество входящи връзки (оттам и популярност), носи по-голяма тежест отколкото от сайт, който няма почти никакви линкове сочещи към него. Освен това колкото са повече изходящите връзки от една страница, толкова по-малко значение се обръща на всяка връзка от SEO гледна точка – тежестта се разпределя между всички връзки.

Друг е въпроса, доколко самата стойност на PageRank влияе на оптимизацията за търсачки на един уеб сайт. Макар доста често да се надценява този фактор, в действителност не съществува особена връзка между висок PR и добро класиране в SERP. Все пак посещенията и популярността на един сайт се дължат на добрата му оптимизация и позициониране в търсачките, а не на високия PageRank.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

За Saitove.net

authorИдеята е да можете да поръчате лесно и бързо направата на сайт
Научи повече →



Полезни статии

SEO оптимизиране на сайтове