Menu

Миграция на сайт – етапи – Дигитален Маркетинг

Ръководство за миграция на уеб сайт

Миграция на сайт - етапи
Миграция на сайт – съвети от дигитална агенция Висео

Времето на непрекъснато развитие и динамични промени принуждава интернет предприемачите да бъдат в крак с конкурентите или да създават нови бизнес тенденции, а компаниите решават да внедрят нови решения. Сайтовете и маркетинговите стратегии също се променят. С напредването на развитието се вземат решения за ребрандиране, промяна на домейна, преместване на уеб сайта на по-добър хост или преминаване към по-нова CMS система. Към миграцията на сайта обаче трябва да се подхожда последователно, целият процес трябва да се планира и извършва на етапи.

Нашият екип спазва редица мерки, когато предприема действие по миграция на сайт. Това, на което особено обръщаме внимание е именно запазването на съдържанието, структурата на URL адресите, изображенията и видеата, както и всичко, за да може даден сайт, след миграцията да бъде полезен, пълноценен, цялостен.

Миграция на сайт – какво представлява този процес?

Това не е нищо повече от процес, чиято цел е да прехвърлите уеб сайт, например, към друга CMS, по-добър хостинг или друг интернет домейн. Мигрирането на страница може също да се нарече дейност като ребрандиране, сливане на страници или изтегляне на част от уеб сайт в поддомейн или друга директория в URL адрес.

  1. Ако даден уеб сайт е мигриран правилно, можете да очаквате да запазите видимостта и трафика, а в някои случаи дори да ги увеличите. Въпреки това, ако нещо се обърка, този уеб сайт е по-вероятно да претърпи драстични спадове.
  2. За да избегнете тази ситуация, трябва много да внимавате за темата и да планирате задачи за всеки етап – преди, по време и след миграцията на сайта.
  3. Типовете миграция могат да се комбинират. Основно зависи от причината за трансфера и целта, която трябва да се постигне.
Миграция на сайт - етапи

Видове миграция на уеб сайт

  1. Ребрандиране – случва се, когато трябва да промените някои или всички елементи, съставляващи марката на компанията. Говорим за действия като смяна на логото, смяна на името на фирмата в съдържанието, в темплейти за оферти, в договори, в PDF файлове, смяна на имейл адреси, актуализиране на правила, политики за поверителност. По време на ребрандирането не трябва да забравяте да промените данните в профилите в социалните мрежи, във визитката на Google и във външни портали, които препращат към сайта.
  2. Промяната на домейн е много популярен тип миграция на уеб сайт, който на пръв поглед изглежда лесен. Смяна на домейна с нов, 301 redirect и това е. Но това е много по-сложен процес и начина, по който подходите, значително ще повлияе на видимостта на даден уеб сайт в търсачката на Google. По този начин, в допълнение към пренасочването от 1 към 1, трябва да актуализирате връзките в структурата на уеб сайта, да актуализирате sitemap.xml, да коригирате връзките, водещи към уеб сайта на външни портали, да актуализирате аналитичните инструменти (GSC, Analytics) и да преконфигурирате кампаниите в Google Ads .
  3. Смяната на CMS е друга сложна миграция, която изисква много внимание и работа. От SEO специалисти и уеб разработчици до анализатор, уеб дизайнер, вземащ решения (клиент) или координатор на действие. Промяната на система за управление на съдържанието (CMS) изисква действия като: прехвърляне на съдържание, снимки, PDF файлове, коментари, потребителски акаунти, картографиране на структурата на уеб сайта и URL адресите – разбира се, това са само няколко стъпки, които трябва да бъдат изпълнени. Имайки предвид постоянното развитие, струва си да се погрижите да преместите уеб сайта към по-добра система от настоящата, която ще осигури много функции и възможност за разширяване.
  4. Промяната на хостинг определено е един от по-лесните, по-бързи и по-малко инвазивни видове миграции (уеб сайтове), споменати по-горе. Това обаче не означава, че трябва да преместите файлове на друг сървър, да промените DNS и това е. Преди да мигрирате, трябва да тествате сайта на новия сървър. Тоест, необходимо е да се тестват всички основни функции на уеб сайта, като: форма, търсачка, пазарска количка, интеграция с други услуги, модули, уиджети. Промените в хостинга често изискват имейлът да бъде мигриран и следователно преконфигуриран на новия сървър и в програмите за имейл на служителите.
  5. Обединяване на страни – тоест обединяване на два обекта в един. Това е много сложен процес поради факта, че включва други видове миграция – промяна на домейна на един от уебсайтовете, промяна на CMS, а често и промяна на целевия сайт. На какво трябва да обърнете внимание преди всичко? Необходимо е да се прехвърлят всички ресурси, страници, продукти, графики (ако генерират трафик), PDF файлове, коментари, оценки. Правилно подготвяне на пренасочвания или промяна на структурата на сайта, така че всичко да е ясно и четливо след връзката към страниците и потребителят да не се чувства объркан.
  6. Изтеглянето на част от сайт е сравнително проста миграция. Можете да го използвате, когато трябва да преместите част от уеб сайт, например блог или магазин, в поддомейн или обратното – да прехвърлите съдържанието на поддомейн в някоя част от домейна. Има няколко основни стъпки, които трябва да предприемете по време на тази миграция, включително преместване на активи, създаване на 301 пренасочвания, актуализиране на sitemap.xml и коригиране на връзки към мигрираната част от сайта, хоствана на външни страници.
  7. Редизайн – тоест модернизиране на външния вид на уеб сайт, което може да бъде продиктувано от желанието за промяна на графичния дизайн към по-модерен или за адаптиране на уеб сайта за мобилни устройства. Разбира се, може да има много повече причини за редизайн, но все пак е по-важно как ще се извърши. Трябва да обърнете специално внимание на външния вид на сайта в мобилната версия, както и дали всички видове подстраници са подобрени.
  8. Физическата промяна на местоположението не е точно миграция. Актуализирането на адреса е изключително важно за подобряване на точността и последователността на информацията в Интернет. Следователно, след като промените физическото си местоположение, трябва, ако е възможно, да актуализирате адреса на уеб проекта, визитната картичка на Google, визитните картички на NAP, профилите в социалните медии и други външни сайтове.

В случай, че процесът на миграция не е изпълнен правилно, можете да отбележите:

  • намаляване на броя на посещенията;
  • загуба на видимост и позиция на ключови думи;
  • намаляване на конверсията и доходите;
  • увеличение на степента на отпадане;
  • влошаване на CTR и потребителското изживяване (UX);
  • пропилян бюджет в Google Ads или Facebook Ads.

Как да мигрирам успешно сайт?

Целият процес трябва да бъде разделен на три етапа: действия преди миграцията, по време и след миграцията на дадения уеб сайт. Това разделяне ще улесни планирането на вашия списък със задачи и разделянето на отговорностите и крайните срокове.

Етап 1: Анализ, цел и стратегия.

Миграция на сайт - етапи

Време, прекарано в събиране на полезна информация, която ще бъде от решаващо значение при планирането и избора на правилната стратегия.

Някои примери за въпроси, на които трябва да се отговори:

  • каква е целта на миграцията?
  • причини за миграция (CMS ограничения, надстройки, промени в марката, технически проблеми, други причини);
  • кой ще координира миграционните дейности?
  • какви елементи ще бъдат прехвърлени (уеб сайт, поща, хостинг)?
  • кога трябва да мигрирате?

В зависимост от вида на миграцията въпросите може леко да се различават.

След извършване на анализа си струва да преминете към разработване на стратегия и задачи за планиране, тоест съставяне на списък с действия, които трябва да бъдат извършени, възлагане на конкретни задачи на специалисти и определяне на крайни срокове. В резултат на това всеки знае какво да прави и кога.

Когато има план и разделяне на задълженията, можете да преминете към следващия етап, който ще бъде миграцията.

Етап 2: Изпълнение на задачите и миграция.

На този етап сайтът се подготвя, тества, верифицира и мигрира. Ето някои съвети и най-добри практики:

най-сигурното и разумно решение е да подготвите сайта в тестова среда, която е защитена от обхождане и индексиране в търсачките;
когато работите с копие на уеб сайта, не трябва да въвеждате нещо ново в съществуващия уеб сайт (продукция). Когато е необходимо, трябва да се направят промени в производствените и развойните версии, за да се избегне ситуацията, при която нещо се губи, файловете липсват или адресът не е пренасочен след миграцията;
преди да прехвърлите, трябва внимателно да проверите сайта за дължина и ширина. В процеса на анализ не трябва да се пренебрегват техническите и семантични аспекти, правилната работа на модулите, интуитивността и използваемостта.

Полезни инструменти:
Screaming Frog – пълно сканиране на страница ще провери мета тагове, размер на файла, заглавия, канонични URL адреси, алтернативни текстове, грешки в структурата на страницата и др.
DevTools – инструменти за разработчици в браузъра Google Chrome.
Инструмент за валидиране на структурирани данни . Разбира се, ако достъпът до страницата е блокиран, струва си да използвате опцията за тестване на кодов фрагмент.

Инструменти на Google – Едно нещо, което трябва да имате предвид тук е, че за да извършите теста, ще ви трябва  достъп за робота, който проверява сайта.

Добавки за Chrome: SEOquake, SEO мета инспектор, помоници за тестване на маркери, линкове.

Известно е обаче, че не е възможно да се анализират всички елементи, като се използват само налични инструменти и добавки. Много позиции ще трябва да бъдат проверени ръчно.

Ако всичко е проверено и готово за миграция, миграцията се извършва по план

Етап 3: Дейности след миграцията.

Сайтът е мигриран успешно, сега какво следва? Необходимо е да проверите отново техническите елементи, както и новите промени и общото функциониране на страниците – тоест всички основни елементи: пренасочвания, мета тагове, канонични адреси, robots.txt, sitemap.xml, индекс и следване , работата на форми, модули.

Следващата стъпка е да тествате сайта с други инструменти, които преди това затрудняваха анализа поради ограничения за достъп, като Google PageSpeed ​​​​Insights, Structured Data Testing Tool, Mobile Friendly.

В зависимост от плана можете да преминете към други задачи извън сайта: на външни сайтове, в социалните мрежи, във визитка на Google. В този случай можете да наблюдавате: поведенчески сигнали (страници или сесии, време на сесията, брой потребители, степен на отпадане, CTR); GSC (статус на индекс, 404 страници, грешки в схемата, трафик, импресии, позиции, изобразяване на страница, поддръжка на мобилни устройства, скорост на страница); позиция за проследяване.

Колко време отнема мигрирането на уеб сайт?
Зависи от вида на миграцията, размера на сайта и коректността на целия процес. Извършване на проста миграция, смяна на хостинг, целият процес не трябва да надвишава няколко дни. Ако промените URL адресите и внедрите пренасочвания, това време ще се удължи до няколко седмици. В случай на смяна на домейн това може да отнеме до няколко месеца.

Най-често срещаните грешки при миграция на уеб сайт

Мебели SEO

Изпълнението на миграция без допускане дори на дребни грешки често е невъзможно или изисква много знания, организация и добър план. Най-честите дисфункции включват:

липса или грешно пренасочване 301,
страницата е блокирана от noindex мета таг или забрана: /w robots.txt след преместване,
Googlebot е подведен от несъответствие в данните (URL структура, карта на сайта),
не се изпращат важни подстраници, съдържание, коментари или потребителски акаунти.
Възможно ли е да се коригира грешната миграция?
Да, но времето и бързата реакция са важни. В такава ситуация се събират всички полезни данни и се проверяват отделни промени, за да се идентифицират грешки и причини за отклонения. След коригиране на локализирани грешки страницата обикновено се връща или работи дори по-добре.

Колко струва услуга по миграция на сайт?

Повечето клиенти, съвсем нормално, се интересуват от цената за процедура по миграция на уеб сайт. Цената, която ние определяме зависи от броя sitelinks, от сложността на миграцията, както и от много други фактори.

Пример, ако имате базов статичен уеб сайт (класически сайт тип визитна картичка с пет секции, а именно за нас, продукти, за контакти, услуги, партньори), но желаете той да бъде динамичен, да можете занапред да управлявате съдържанието, то цените на подобна миграция струват от порядъка на 400 евро.

В случай на миграция на медиен сайт, то цената може да достигне и 4 и повече хиляди евро. Сложността идва от многото вътрешни страници, огромната база данни и многото медийни файлове.

Добри практики, които дигитална агенция Висео следва

Нашият екип правим детайлно планиране, проучване и преминаваме към миграция едва тогава, когато сме сигурни, че тя няма да бъде възпрепятствана.

Определяме приоритети и в 99% от случаите запазваме цялото съдържание.

Следим процеса по миграция всяка секунда, а след приключването правим цялостен, детайлен анализ на получените резултати.

Кои клиенти на w-seo.com се поръчват услуга по миграция на сайт?

Най-често това са клиенти, които са ползвали статичен сайт, или сайт на една платформа, на един тип CMS, но вече са решили да го подменят с друг. Последните няколко миграции направихме от Joomla към WordPress.

Изключително важно е да знаете, че колкото по-голям проект имате, толкова по-сложна е миграцията.

Кога е най-доброто време за мигриране?
Първо, не го оставяйте за последния момент. Събирането на данни, планирането на дейности и тяхното изпълнение отнема време. Изпълнението на сложна миграция по време на пиковия сезон и разпродажбите също не е добро решение.

И така, миграцията на сайт е сложен и многоетапен процес, който трябва да бъде правилно планиран и изпълнен стъпка по стъпка в съответствие с избраната стратегия.

Миграция на сайт – етапи – Дигитален Маркетинг

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

За Saitove.net

authorИдеята е да можете да поръчате лесно и бързо направата на сайт
Научи повече →



Полезни статии

SEO оптимизиране на сайтове