Menu

Фирма, предлагаща защита на сайтове от хакерски атакиДнес, всеки един сайт бива атакуван, било то автоматично, от ботове, настроени така, че да търсят пролуки, било то от хакери и хора, които са със злонамерени цели.

В какъвто и случай да сте попаднали, трябва да знаете, че компроментиран сайт трудно се оправя, и именно поради това Ви съветмаме да наемете фирма, която да се грижи за Вашите сайтове, фирма, която да ги следи ежедневно и да предприеме нужните действия за защита, когато се наложи.

Хакерска атака на сайт – как да предотвратим такава и как да се предпазим

Хакерските атаки са проблем, за който обикновено не мислим, докато не установим, че сигурността на сайта ни е компроментирана.  Пренебрегването им обаче може да има сериозни последици, затова днес сме подготвили статия за  подготовка за потенциална атака, както и сме представили съвети, за справянето след атака. Също така сме се съсредоточили върху въздействието на хакерските атаки върху позиционирането на уебсайтове в Google, както и върху това, как да се смекчи негативното въздействие на хакнатите уебсайтове и ключовите аспекти на сигурността на уебсайтовете, които често се пренебрегват от собствениците на уебсайтове.

 

Как изглежда хакерската атака на уебсайт?

Противно на външния вид, в повечето случаи атаките не се извършват от конкретно лице, което е насочило уебсайта ни и се опитва да достигне до него на всяка цена. Често проникването в даден сайт  се извършва от софтуер, който търси слабо защитени уебсайтове или уебсайтове с уязвимости в сигурността. Струва си да се помни, че дори най-сигурният уебсайт може да бъде атакуван – например след инсталиране на дефектен плъгин, който съдържа шлюз, познат на хакерите, или при обновяване на ядрото на CMS.

Най-популярните видове хакерски атаки на уебсайтове

– Публикуване на собствено съдържание – атакуваният уебсайт не е визуално повреден, така че може дори да не забележите, че е хакнат. Веднъж попаднал в уебсайт, зловредният софтуер създава хиляди свои собствени страници, обикновено съдържащи нежелано съдържание.

– Замяна на съдържание на сайта – след достъп до сайта цялото или част от съдържанието се заменя със съдържание, предназначено да постигне целите на хакера. Това обикновено е пренасочване на трафик, събиране на бисквитки или продажба на продукти.

– Инжектиране на зловреден софтуер – в този случай хакерите поставят собствен код на сайта, който често не се вижда. Най-често неговата задача е да зарази компютрите на потребителите, да открадне лични данни или да използва хардуерните ресурси на посетителите на сайта.

– DDoS – атака с изпращане на масивни заявки към уебсайт, за да се изчерпят ресурсите на сървъра и в резултат да се предотврати неговата работа.

 

Въздействие на атаките върху сайта

В допълнение към замяната на съдържанието на уебсайта със спам, хакерските атаки носят и други заплахи, които засягат позиционирането на сайта. Една от тях е търсачка, която прилага филтър към страница, което води до значително намаляване на позицията в резултатите от търсенето, а в някои случаи дори премахване от SERP.

Google Search Console – хакерска атака

След като търсачката потвърди атака на уебсайт, в инструмента на Google Search Console  може да се появи съобщение, което ви информира за заразата. Имайте предвид следното: Търсачката не винаги може самостоятелно да идентифицира заразената страница и да информира собственика за това. Поради факта, че съдържа нежелано съдържание, в повечето случаи атакуваният уебсайт започва да губи видимостта си дори преди да бъде приложен филтърът.

Друга заплаха е пълното блокиране на уебсайт от браузъра или персонализираните антивирусни програми, което обикновено е резултат от инжектиране на зловреден софтуер. Това е сериозен проблем, тъй като блокираните страници и страниците, покрити от филтъра, могат да загубят цялата създадена преди това видимост в търсачката в резултат на хакерска атака.

Как да преодолеем негативните последици от хакерска атака на уебсайт?

Първата стъпка трябва да бъде премахването на всeки зловреден код и файл, всяка част от проникване в уебсайта. Най-доброто решение в този случай е да възстановите предварително изготвен архив, от времето, в което сайтът е работил коректно. Ако вашият уебсайт все още не е архивиран, то преминете към изчистване на зловредния код.

Друго решение е да инсталирате антивирусен софтуер, който ще намери заразени файлове и ще ви помогне да ги премахнете или възстановите. Промените в кода на страницата след атака, обаче могат да бъдат толкова обширни, че изтриването им ще повреди сайта, което може да отнеме часове за възстановяване.

След като премахнете промените, направени след хакването, трябва да се уверите, че заразените преди това страници са преиндексирани в търсачката.

Проверка на URL адреси в Google Search Console

За да направите това, в инструмента на Google Search Console, в полето „Проверете всеки URL адрес“ поставете всеки от адресите, на които е заменено съдържанието, и след това трябва да поискате повторното му индексиране. Ако по време на атаката на домейна са създадени нови подстраници със съдържание на спам, трябва да ги премахнете от индекса на търсачката.

Първата стъпка е да изтеглите всички индексирани подстраници от инструмента на Google Search Console или да стартирате собствено обхождане на резултатите от търсенето. След това намерете уникална обща част за нежелани адреси (ако има такива), която ще им позволи бързо и масово да бъдат премахнати от индекса на Google. Ако добавените по време на атаката URL адреси нямат пресичания, те трябва да бъдат премахнати един по един.

Повече по темата ХАКЕРСКИ АТАКИ и ЗАЩИТА НА САЙТОВЕ можете да откриете тук:

https://w-seo.com/zashtita-na-saitove-ot-hakerski-ataki.html

и тук:

https://w-seo.com/oshte_uslugi/site-security

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

За Saitove.net

authorИдеята е да можете да поръчате лесно и бързо направата на сайт
Научи повече →Полезни статии

SEO оптимизиране на сайтове