Menu

SEO оптимизация на Друпал (Drupal CMS) сайт


SEO оптимизация на Друпал (Drupal CMS) сайт - как се прави?

Популяризация и SEO оптимизация на Drupal: SEO модули и подходящ robots.txt

Друпал – Drupal – CMS с отворен код, използващ се предимно за направата на онлайн магазини.

Няма как да не поздравим участващите в проект Drupal, тъй като те чевстват своя 20 годишен юбилей. Колкото и странно да Ви звучи, Drupal е на 20 години. Drupal стои над останалите като най-добрата платформа за цифрово изживяване (DXP) в мрежата с отворен код.

Със доказано добри  инструменти за управление на съдържанието, сложни API за многоканално публикуване и опит в непрекъснати иновации – Drupal е готов да застане като център на вашето дигитално присъствие.

Популяризация и SEO оптимизация на Drupal

SEO оптимизацията на уебсайтове на Drupal като цяло не се различава от работата с други CMS или самостоятелно написани сайтове – това е техническа оптимизация, уместност на страницата, преразпределение на теглото на страницата, външни фактори. Но, както обикновено, всичко в живота се крие в нюансите:

  • Разлики във версиите на двигателя. Версиите на Drupal 6 и по-долу практически не се различават една от друга, но Drupal 7 вече се отличава забележимо с основната функционалност за SEO и работата на SEO модулите. Можете също да забележите разлики във функционалността на коментарите и това трябва да се реши с помощта на robots.txt.
  • Разлики във възможностите на основната функционалност и възможностите, които могат да бъдат постигнати с помощта на модули.
  • Свойства на CMS: опасности от индексиране, 404 страница и др.

Drupal не е сред най-популярните  в България, но  много уеб студия го използват. Ще се опитаме да дадем няколко скромни препоръки за SEO оптимизация на вашия сайт, които ще ви помогнат в подготовката за активно популяризиране на уебсайта.

Актуален Robots.txt за последните версии на Drupal

Robots.txt, който първоначално идва с CMS, е правилен, но все пак трябва да добавите няколко промени. Това е особено вярно за собствениците на сайтове в Drupal 7,, 8 и 9 тъй като при коментиране CMS създава дублиращи се страници в сайта, което води до санкции от търсачките.

Ако е удобно да работите чрез модули, тогава препоръчваме модула  RobotsTxt .

Бихме искали да изясним някои важни неща. Според нашия опит няма смисъл да създаваме дублиране в роботи отделно за Bing. Проверено – ефектът е същият. Освен това определено трябва да напишете директивите:

  • Host.  За да не се бъркат търсачките кой сайт е основният, със или без www. В Drupal можете да използвате seo модула за пренасочване на пътя и вместо тази директива да залепите огледалата с 301 пренасочване. Това, между другото, е най-добрият вариант.
  • Карта на сайта. Въпреки че търсачките в повечето случаи намират файла сами, по-добре е да го играете на сигурно.

Полезни SEO модули за DRUPAL и DRUPAL 7:

Без да се увеличи функционалността на проекта с помощта на плъгини, е просто невъзможно да се постигнат някои прилични резултати в SEO оптимизацията и популяризирането на уебсайта. Но в същото време си струва да се разбере, че модулите трябва да бъдат персонализирани за характеристиките на вашия сайт и спецификата на вашия бизнес. Сами по себе си модулите не дават никакъв резултат.

  • Модулът за заглавие на страницата  разширява функционалността на работа с мета тага title.
  • Metatag е аналог на Page Title Module, по-малко популярен и по-функционален. Ние го препоръчваме.
  • Nodewords   е подобен модул за работа с мета тагове в Drupal. Има възможност за шаблониране.
  • Nodewords Page Title  е добавка към Nodewords за персонализирани страници.
  • Pathauto   е  модул за създаване на URL адреси на вашия сайт, автоматично генерирани в удобни за търсачките URL адреси. Транслитерацията е аналогична на Pathauto, но ни харесва повече. Модулът обработва URL адреса, генерира го отделно по тип, термини от таксономията, използвайки токен.
  • Sitemap   е карта на сайта, която в никакъв случай не трябва да се пренебрегва, ако искате да постигнете по-добро индексиране от търсачките.
  • Пренасочване на пътя  – 301 и 302 пренасочва / пренасочва както за вътрешни, така и за външни страници.
  • Google Analytics Module  – модул за по-удобна работа с Google Analytics.
  • Content Optimizer  е модул за контролен списък за откриване на грешки при SEO оптимизацията.
  • Персонализирани Breadcrumbs – Това е задължителен модул за SEO-оптимизация, благодарение на който търсачките оформят структурата на проекта.
  • Glossify Internal Links Auto SEO  – свързващ модул.
  • SEO Friend е от  съществено значение за анализиране на мета тагове на всички страници и секции на вашия сайт.
  • Персонализираният филтър е подходящ за свързване на страници в рамките на един сайт. Позволява ви да конфигурирате различни правила за разпределение на теглото на страницата.
  • Свързан блок  – аналог на модула „свързани публикации“.
  • Модул Related Posts   – „подобни публикации“, където сходството се определя въз основа на термините от таксономията, свързани със съдържанието.
  • Rich Snippets – микроформати за вашия уебсайт, SEO модул, който увеличава CTR в резултатите от търсенето.
  • Търсене 404 показва формата за търсене на 404-та страница и, най-важното, дава правилните кодове на търсачките.
  • RobotsTxt  – удобна работа с robots.txt.

Важно!

Не забравяйте да добавите сайта си към услугите на търсачката Bing Webmaster и Google Webmaster Tools

  • Това може, трябва (и ще бъде сто пъти по-лесно!) чрез модула за проверка на сайта в административния панел.
  • Можете да използвате стандартния подход – чрез FTP. Просто качете предоставения от услугата файл в корена на сайта.

 

Инсталиране на Google Analytics в Drupal

Препоръчваме ви да внедрите инсталацията с помощта на модула  Drupal за Google Analytics , който ви позволява да не превключвате към самия брояч в рамките на ограничената функционалност, а да получавате информация в административния панел.

Модулът Bing Analytics също ви позволява да получавате някои отчети вътре в сайта, без да отивате в самата услуга:

  • показвания на страници;
  • посещения;
  • нови посещения;
  • трафик от търсене;
  • популярни страници;
  • география на аудиторията на сайта;
  • и т.н..

Етапи на SEO оптимизация

Първи етап

Анализ на резултатите от търсенето и сайтовете на конкурентите.
Анализът на резултатите от търсенето и сайтовете на конкурентите дава представа за изискванията към даден сайт в тази област. Събрани са примери за успешно представяне на фирма и услуга. Анализът помага да се вземат предвид силните и слабите страни на вашите конкуренти, да се откъснете от тях, както и да се изготви стратегия за взаимодействие със сайта на различни целеви аудитории (CA).

Втори етап

Избор и групиране на основните типове фрази за търсене.
Въз основа на стъпка 1 и данните за честотата се съставя списък с всички заявки, по които потенциалните клиенти трябва да намерят вашия сайт в Топ 10 на търсачките. Списъкът отчита исканията на всички целеви аудитории. Промотирането и развитието на уебсайтове е невъзможно без списък с такива ключови фрази. От него става ясно как и какво търсят вашите клиенти. Събраните ключови фрази от предишната стъпка са разделени на групи според тяхното значение. За всяка събрана група се измисля целева страница на сайта.

Трети етап

Изготвяне на структура на сайта и подготовка за индексиране в търсещите машини
Въз основа на съставените групи и анализа на конкурентите се изготвя структура на сайта, която ще бъде удобна за посетителите и е необходима за популяризиране на сайта в търсачките. Обмисля се навигацията и йерархията на всички необходими материали в сайта.

Четвърти етап на SEO оптимизация

Препоръки за съставяне на SO съдържание на основните страници на сайта, както и набавяне на съдържание с препратки, с цел линк билдинг
На този етап се продумва съдържанието на целевите страници. Съставя се макет или схема за всяка група страниц. Учитват се всички изисквания за SEO и удобство за потребителите. Съставят се примери на шаблони за заголовки и мета-тегов за групови страници, препоръки за копиране при написване на текстове.

Пети етап

Анализ и отчитане на настоящите позиции, постигнатите резултати и други сходни
Съставят се препоръки за по-нататъшно SEO оптимизиране на електронният магазин и  разработка на сайта, както и техническата му поддръжка.

Ако сте готови да опитате нашите услуги, помислете за месечен бюджет, който не би трябвало да е по-малък от 600 евро  и се свръжете с наш представител! Естествено, можете и сами да си популяризирате сайтовете, но дали ще успеете да задминете конкурентите си, това е друг въпрос …

Финални думи, касаещи SEO оптимизация на сайтове, базирани на платформата Drupal

Трябва да знаете, че когато конфигурирате добре своя сайт, когато стартирате дейности по off-page SEO, когато набавяте качествено, както вътрешно, така и външно съдържание, то тогава резутатите в класирането няма да закъснеят.

Ако се борите с жестока конкуренция във Вашата си област, то можете да потърсите нашите съвети, за да помогнем да ги задминете.

Drupal сайтове се характеризират със здравина, добре написан код и добра поддръжка, но когато го настроите правилно, когато се работи старателно по подобен проект, нещата се случват.
SEO на електронен магазин е много важно да се прави от опитни експерти, тъй като чрез популяризиране за търсещите машини ще можете да получите  поток от потенциални клиенти към вашия сайт. SEO екипът на Viseo предлага услуги за популяризиране на уебсайтове, базирани  на Drupal, както и на други популярни платформи…

И все пак, имайте предвид, че най-популярните платформи, към днешна дата в България са WordPress и Joomla.

Успех!

Полезни статии, които са на същата тематика:

Източник: 

Сайтът се поддържа от дигитална агенция Viseo - пишете на office at w-seo dot com или се обадете на GSM 088 999 62 62
Компанията предлага поддръжка, оптимизация, актуализацияна уеб сайтове, актуализиране на CMS системи и много други. Поискайте оферта още днес ...
Дигитална агенция, предлагаща SEO оптимизация на сайтове

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

За Saitove.net

authorИдеята е да можете да поръчате лесно и бързо направата на сайт
Научи повече →



Полезни статии

SEO оптимизиране на сайтове