Menu

Дигиталният маркетинг през 2023. Актуални тенденции, които да вземете предвид, ако сте SEO експерт

Дигитален маркетинг: Кои ще са най-важните тенденции в маркетинга през 2023

Директният маркетинг

Формите за директен маркетинг играят ключова роля в сферата на дигиталния маркетинг през 2023 година. Те представляват осъществяване на директен контакт с предварително изготвен списък от контакти. Основните методи за това са мобилните известия, електронната поща или персонализирани съобщения в клиентския профил.

Използването на форми за директен маркетинг е открояваща се маркетинг тенденция, тъй като постига ценни ефекти по отношение развитието на бранд идентичност в Интернет. Някои от тях са популяризиране дейността на бизнеса, постигане на разпознаваемост, изграждане на потребителско доверие, генериране на органичен трафик и създаване на дългосрочни взаимоотношения с клиентите.

Най-голямото предимство на имейл бюлетините и останалите видове директен маркетинг е, че те са очаквана и желана комуникация от страна на аудиторията. Потребителите доброволно избират да получават уведомления и реклами от бранда, което увеличава успеваемостта на създадените дигитални кампании. Директният маркетинг изгражда връзки между бранд и потребител, като същевременно изгражда цялостно клиентско изживяване.Блогът

Блогът е сред най-успешните маркетинг тенденции през 2023 година. Създаването на оптимизиран блог е ефективна техника за SEO оптимизация, която представлява публикуване на тематични текстове на уебсайта на бизнеса. Те трябва да бъдат стойностни и релевантни спрямо сферата на дейност на бранда.

Наличието на собствен блог дава редица перспективи за разрастване на бизнеса.

Основните от тях са:

популяризиране на продуктите/услугите на бранда; предлагане на полезно информативно съдържание;

 • Увеличаване достоверността и авторитета на бизнеса.
 • Блогът увеличава своята ефективност, когато включва тематичен текст, съчетан с креативни изображения, видео материали и линкове, препращащи към вътрешни страници на уебсайта.

Блог статиите са работещ SEO маркетинг инструмент, с който се генерира по-висок органичен трафик и се стимулира доверието на аудиторията. Те стимулират читателския интерес, информират и същевременно свързват посетителите с основното съдържание на уебсайта на бизнеса.

Рекламата в социалните мрежи и GoogleСъздаването на дигитални рекламни кампании в социалните мрежи и Google се отличава като работеща маркетинг тенденция, даваща отлични резултати през 2023 година. Предпоставката е, че рекламата запазва влиянието си като мощен инструмент за стимулиране на потребителския интерес и насърчаване на желанието за извършване на покупка.

Рекламата в социалните мрежи е високо ефективна, тъй като аудиторията в социалните платформи расте непрекъснато. В мрежите броят на регистрираните потребители е значително голям, което позволява на бизнеса да позиционира рекламите си там и да достигне до мащабна потребителска маса. Ефективността на рекламата в социалните мрежите е голяма и заради възможността за двупосочна комуникация и измерване на резултатите от кампанията.

Рекламната кампания в Google също дава страхотни маркетинг показатели през 2023 година. Основната причина е, че рекламата в търсачките е търсена и желана от потребителите. За да намерят и закупят нещо, клиентите започват своето търсене именно от търсачките, като очакват да получат предложения и препоръки под формата на реклами. Затова дигиталната реклама в Google допринася за постигането на висока разпознаваемост на бизнеса и ръст в продажбите.

Обещаващи маркетингови тактики през 2023

Дългосрочна връзка между инфлуенсъри и бизнеса

В исторически план една от най-добрите маркетингови тактики е била от уста на уста. Хората са по-склонни да опитат продукт или да използват услуга, ако са препоръчани от някой, когото познават и на когото имат доверие. Подходът „управляван от влиятелни лица“, който включва сътрудничество между компания и нишов човек с голям брой онлайн последователи, се основава на тази концепция, модернизирана за съвременната дигитална ера.

93% от маркетолозите използват популяризиране на инфлуенсър за следните цели:

 • Повишаване на познаваемостта на марката.
 • Спечелване на доверие и авторитет.
 • Покритие на целевата аудитория.
 • Увеличаване на преобразуването.
 • Генериране на потенциални клиенти.
 • Създаване на нова пазарна тенденция.
 • Достъп до по-широк пазар.

Въпреки че тази тактика за маркетинг в социалните медии не е нова за 2023 г., компаниите днес се стремят да се доближат до целевата си аудитория, като назначат дългосрочни „посланици на марката“. Подобно взаимноизгодно сътрудничество позволява на компанията да изгради дългосрочни отношения със своите партньори влиятелни лица, докато те могат да запазят доверието на своята аудитория, като популяризират една и съща марка с течение на времето.

Преки предавания и видео съдържание

Видео съдържанието се превръща в ключов инструмент за маркетинг в социалните медии, тъй като може да задържи вниманието на зрителя за по-дълго време от статичните публикации. В почти всички популярни социални медийни платформи търговците използват кратки видеоклипове, за да привлекат вниманието и да увеличат познаваемостта на марката сред милениалите и zoomers.

Онлайн излъчванията също се оказаха ефективна маркетингова техника. Според едно проучване през 2021 г. потребителите са прекарали приблизително 548 милиарда часа в гледане на телевизия на живо на мобилни устройства. В съчетание с промоция на инфлуенсър, потоците на живо позволяват на потенциалните потребители да се срещнат с инфлуенсър, запознат с продукта, да зададат въпрос за продукта и да направят покупка, докато гледат потока.

Потребителско съдържание

От видеоклипове в TikTok до Youtube shorts, генерираното от потребителите съдържание се превръща в нов вид предаване от уста на уста. Това е оригинално, специфично за марката съдържание, създадено от потребители, а не от компании. Видеоклипове за разопаковане на продукти, ревюта за красота, хаштагове за имена на марки и етикети за снимки са примери за това как фирмите могат да се възползват от генерираното от потребителите съдържание.

Тъй като всеки може да създава генерирано от потребителите съдържание, добавянето на тази тактика към вашата маркетингова стратегия може да изведе автентичността на марката на следващото ниво. Потребителите са 2,4 пъти по-склонни да се доверят на генерирано от потребителите съдържание, отколкото на генерирано от бизнеса съдържание, така че сега е моментът да дадете приоритет на автентичността във вашата маркетингова стратегия.

Интегриран подход за взаимодействие с потребителите

Потребителите изискват персонализирано, персонализирано изживяване, което директно отговаря на техните нужди. В същото време маркетолозите не трябва да се ограничават само до рекламни кампании, тъй като един метод или канал не е достатъчен за клиентите да взаимодействат с марката.

Маркетолозите трябва да вземат предвид всички допирни точки на клиента по пътя на потребителя и да се съсредоточат върху цялостното клиентско изживяване, а не върху еднократна кампания.

Един от начините да разберете по-добре потребителя е да създадете карта на пътуването на клиента. Картата на пътуването на клиента визуално представя действията, мислите и чувствата на потребителя по време на процеса на покупка и може да бъде ценен инструмент за разработване на цялостен подход за взаимодействие с потребителите.

Потребителското изживяване на всички устройства

Потребителското изживяване или UX не е просто модерна фраза.  Означава какво чувства човек, когато взаимодейства със сайта, с платформата. Добрият UX дизайн осигурява положително потребителско изживяване, при което нуждите на клиента са удовлетворени и клиентът остава лоялен към продукта или марката.

Прост пример за UX – когато клиент „търси подарък за нова година“ и попадне на ваш резултат от Google SERP – то това означава, да посети сайта Ви, да направи поръчка, да продължи да разглежда предложенията Ви и да поръча отново и отново … Да бъде удовлетворен след отправената заявка.

Интерактивно съдържание

Ако сте използвали интернет през последното десетилетие, вероятно сте попадали на интерактивно съдържание, без дори да го осъзнавате. Изчезнаха статичните публикации и пасивното потребление – днешната аудитория се нуждае от съдържание, което изисква внимание. Маркетолозите инициират динамично потребителско изживяване, което насърчава активното ангажиране на целевата аудитория чрез съдържание като:

 • Интерактивна инфографика.
 • Викторини.
 • Игри.
 • Калкулатори.
 • Конкуренция.
 • Оценки.
 • Интерактивни карти.
 • Интерактивни видеоклипове.

81% от търговците са съгласни, че евтино, но ефективно съдържание е много по-добро за привличане на вниманието на потенциалните купувачи, отколкото статичното съдържание, но ползите не спират дотук. Интерактивното съдържание си струва да се преследва, ако вашите маркетингови цели за съдържание включват:

 • Повишаване на ангажираността на публиката
 • Обучение на клиента
 • Увеличете броя на потенциалните клиенти и реализациите.
 • Повишаване на лоялността към марката.
 • Оптимизиране на взаимодействието с клиентите.

Инструменти и приложения, базирани на виртуална реалност (VR)

VR маркетингът позволява на компаниите да популяризират своите продукти или услуги, използвайки VR технология, за да създадат симулирано, но много реалистично изживяване.

Въпреки че много компании успешно са използвали тактики за разширена реалност (AR), за да ангажират клиенти, като приложението Virtual Artist на Sephora или приложението AR на Ikea, малък брой компании са разработили тактики за потапяне във виртуална реалност, които изискват VR шлем.

През 2023 г. маркетинговият пейзаж все още ще бъде доминиран от виртуални аксесоари и брандирани филтри за приложения, но бъдете готови за още по-иновативни VR маркетингови тактики, които да излязат на преден план тази година.

Изкуствен интелект за по-добро идентифициране на пазарните тенденцииСпоред скорошно проучване на Razorfish, три четвърти от търговците не използват поведенческа информация за насочване на онлайн реклама. Новите технологии могат да направят тези данни по-достъпни и достъпни за малкия бизнес.

През следващите няколко години влиянието на изкуствения интелект в много индустрии ще нарасне значително. Маркетолозите вече успешно използват техники за изкуствен интелект като модели на данни, алгоритми и машинно обучение, за да разберат по-добре своята целева аудитория. Тази информация помага на търговците да оптимизират разходите, да персонализират и насочват съдържанието и да персонализират изживяването на клиентите.

Как да изразите индивидуалността на вашата марка в маркетинга?

Акцент върху социалната отговорност и репутацията

Днешните потребители предпочитат социално отговорни компании, които балансират своите инициативи за правене на пари със социално полезни дейности.

Според едно проучване повече от половината потребители в САЩ днес вземат предвид ценностните си ориентации, когато правят избор за покупка. Освен това 66% от потребителите са готови да плащат повече за продуктите на компании, които демонстрират социална отговорност.

Маркетолозите отдават голямо значение на подчертаването на социалните дейности на компанията за привличане на потребители, които, когато пазаруват, искат да променят света към по-добро. Например:

 • Насърчаване на рециклируеми опаковки.
 • Рекламни кампании, които повишават осведомеността за проблемите в обществото.
 • Насочване на част от печалбата за благотворителност.
 • Кампании като „един продукт за вас, един за благотворителност“ за подпомагане на нуждаещите се.
 • Обществени услуги или събития, спонсорирани от компанията.
 • Подкрепа за социална справедливост.

Акцент върху защитата на данните на потребителите

В отговор на неотдавнашния спор относно защитата на данните и поверителността, много реномирани компании започнаха да разработват нови системи, които позволяват на потребителите да се чувстват сигурни, когато предоставят лична информация. Докато кражбата на самоличност и изтичането на информация винаги са съществували, нарастващият брой кибератаки накара потребителите да осъзнаят колко уязвими са техните данни. Въпреки че само по себе си не е точно маркетингов трик, подобряването на сигурността на данните позволява на потребителите да се регистрират за услуги, демонстрации, бюлетини и други подобни, без да се страхуват от изтичане или кражба на лични данни. Ако вашата маркетингова цел за 2023 г. е да генерирате квалифицирани потенциални клиенти, може да се нуждаете от по-нова версия на вашия софтуер за защита от фалшифициране.

Финални думи

Дигиталният маркетинг заема все по-значителна роля в позиционирането, развиването и успеха на бизнеса днес.

Направете консултация с въпроси по дигитален маркетинг още сега с наш представител, с представител на w-seo.com

През 2023 година се оформят няколко работещи маркетинг тенденции – рекламирането в социалните мрежи и Google, осъществяване на контакт с потребителите чрез формите за директен маркетинг и създаването на собствен блог с тематично съдържание.

Тези маркетинг подходи спомагат на съвременния бизнес да изгради авторитет, достоверност, разпознаваемост и доверие сред потребителите в Интернет.

Бъдете пред конкурентите си, партнирайки си с добри дигитални агенции, каквато е и дигитална агенция Висео!През последните няколко години маркетинговите тенденции и най-добрите практики се промениха драматично. Днешните потребители ценят автентичността на марката, прозрачността, поверителността и включването повече от всякога. С разпространението на авангардни технологии като VR и IoT търговците имат възможността да обвържат тези ценности в своите рекламни послания по нови, иновативни начини.

Имате ли нужда от помощ за прилагане на най-новите маркетингови тенденции към вашата стратегия за 2023 г.? Потърсете ни! office at w-seo.com е нашият мейл!


Източници, ползвани за създаване на тази публикация:


Сайтът се поддържа от дигитална агенция Viseo - пишете на office at w-seo dot com или се обадете на GSM 088 999 62 62
Компанията предлага поддръжка, оптимизация, актуализацияна уеб сайтове, актуализиране на CMS системи и много други. Поискайте оферта още днес ...
Дигитална агенция, предлагаща SEO оптимизация на сайтове

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

За Saitove.net

authorИдеята е да можете да поръчате лесно и бързо направата на сайт
Научи повече →Полезни статии

SEO оптимизиране на сайтове