Menu

Безопасно дифузиране на етерични масла


Вдишването може да бъде един от най-ефективните начини да се възползвате от терапевтичните ползи от етеричните масла. Когато вдишваме през носа и устата, малки молекули етерични масла навлизат в тялото и предизвикват изцеление по два различни начина:-

·         чрез обонятелната система (обонянието) и лимбичната система (емоционалната част на мозъка)

·         чрез белите дробове, където молекулите се абсорбират в кръвния поток

Дифузиране на етерични масла

Често срещан начин за вдишване на етерични масла е дифузията, т.е. използването на ароматерапевтичен дифузер/изпарител или горелка за свещи, за да се разпръснат ароматните молекули на маслото във въздуха.

Дифузията на етерични масла става все по-популярна, тъй като хората все повече осъзнават ползите за здравето от 100% натуралните етерични масла и опасенията, свързани със синтетично ароматизираните свещи и спрейове за стая.

Дифузията може да бъде особено полезна за облекчаване на стреса/тревожността, за подобряване на настроението, за повишаване на бдителността, за подпомагане на релаксацията и съня, за пречистване на въздуха и за намаляване на пренасяните по въздуха патогени. Това е и прекрасен начин за естествено ароматизиране на дома.

Различни видове дифузери за ароматерапия
Съществуват редица дифузери за етерични масла, от които можете да избирате, а основните видове са обобщени накратко по-долу.

Ултразвукови дифузери за етерични масла

Използват вода и ултразвукови вълни, за да създадат фина ароматна мъгла. Ултразвуковите дифузери често са снабдени с лампички и могат да бъдат доста декоративни на външен вид. Те действат и като овлажнители на въздуха. 

Небулизатори

За разлика от ултразвуковия дифузер, небулизаторът не разчита на вода. Устройството разгражда маслото на отделни молекули, за да се получи подобно на газ вещество, което след това се разпръсква в помещението. Смята се, че те предлагат по-големи терапевтични ползи, тъй като по-малките молекули на маслото се абсорбират по-лесно в белите дробове. От друга страна, те са по-скъпи и не толкова декоративни като ултразвуковите дифузери и обикновено използват повече масло. Освен това те не работят толкова добре с по-гъсти/вискозни масла.

Дифузери с вентилатор

При вентилаторните дифузери, като нашия Aroma Stream, маслата се поставят върху подложка за еднократна употреба. След това вентилатор издухва въздуха над подложката, за да се изпарят и разпръснат маслата във въздуха. Те са лесни за използване, не изискват вода, но могат да бъдат малко по-шумни и ще трябва да закупите подложки за смяна.

Електрически топлинни дифузери

Топлинните дифузери, като например нашият Aroma Stone, използват нежна топлина, за да разпръснат маслото. Просто ги включвате в електрическата мрежа и поставяте няколко капки масло директно върху камъка. Те са лесни за използване и почистване, въпреки че може да се окаже, че някои от по-гъстите масла оставят по-упорити следи.

Свещи за дифузиране

Горелките за свещи обикновено са керамични или метални. Те имат купа или чиния, в която се поставят маслата, и чаена свещ, която се нагрява и разпръсква маслото. Те са по-евтини от другите дифузери и не се нуждаят от електричество или батерии. От друга страна, силната топлина от пламъка може да повлияе на аромата и терапевтичните свойства на маслото. Съществуват и очевидни проблеми, свързани с безопасността при използване на открит пламък в близост до деца или домашни любимци и при използване заедно със запалими масла.

Безопасно разпръскване на етерични масла
Въпреки че етеричните масла са изключително полезни за нашето физическо и емоционално благополучие, те са силно концентрирани и мощни вещества, които ТРЯБВА да се уважават и използват внимателно.

По-долу сме предоставили някои важни съвети за безопасност относно безопасното разпръскване на етерични масла.

Някои етерични масла (особено тези, които съдържат алдехиди и феноли) могат да предизвикат дразнене на лигавиците. Те трябва да се избягват или да се използват пестеливо. Следните масла се считат за дразнители на лигавиците: Лаврак, кимион, канела, карамфил, лимонова трева, мента и мащерка с тимол.

Не разпръсквайте етерични масла в близост до бебета, малки деца, бременни жени, кърмачки, възрастни хора, хора със заболявания или домашни любимци, освен ако не сте сигурни, че те са безопасни и нямат противопоказания.

Бъдете внимателни, ако имате алергии, астма или подобни респираторни заболявания, тъй като силните аромати могат да предизвикат реакция. Ако това се случи, незабавно спрете дифузията на маслата.

Използвайте максимум 3 различни етерични масла в дифузера си, за да избегнете претоварване на организма.

Етеричните масла не трябва да се изпаряват или разпръскват непрекъснато. Препоръчваме ви да дифузирате масла на кратки интервали - от 5 до максимум 45 минути. Изследванията показват, че не получавате допълнителни ползи от дифузията за по-дълги периоди от време и че телата ни реагират по-добре при по-кратко въздействие. Започнете да разпръсквате по няколко минути, за да проверите реакцията си, и постепенно увеличавайте. След 45 минути рискувате да претоварите организма си. Тялото ви ще спре да реагира и получената терапевтична стойност ще намалее.

Уверете се, че помещението, в което дифузирате, е достатъчно проветрено. Ако ароматът стане твърде силен, отворете прозореца.

Ако изпитате някакви нежелани реакции или влошаване на симптомите, прекратете употребата на продукта и потърсете съвет от професионален ароматерапевт или от Вашия доставчик на здравни услуги.

Почиствайте редовно дифузера си, като спазвате инструкциите за употреба на продукта.

Ако използвате за свещи дифузиране, уверете се, че държите етеричните масла далеч от пламъка, тъй като те са силно запалими. Дръжте горелката за свещи далеч от деца и домашни любимци.

Други фактори, които трябва да вземете предвид
Съществуват редица фактори, които могат да повлияят на ефективността на дифузията.

Най-важният фактор е изборът на етерични масла - тъй като всяко масло ще остане във въздуха за различен период от време. Маслата с върхови нотки ще изчезнат много по-бързо (т.е. в рамките на един или два часа), а по-тежките базови нотки могат да се задържат часове, а понякога и дни. Затова създаването на балансирана смес с връхни, средни и базови нотки може да помогне на аромата да се запази по-дълго.

Температурата в помещението и вентилацията също могат да повлияят на аромата ви - да го накарат да се изпари по-бързо или да се задържи по-дълго. Например топло или задушно помещение може да накара молекулите на маслото да се изпарят по-бързо.

Последна забележка относно чистотата на етеричните масла
Ако разпръсквате етерични масла по терапевтични причини или за естествено ароматизиране на помещенията, е важно да се уверите, че използвате 100% чисти и натурални етерични масла без примеси. Също така трябва да се уверите, че те не са разредени с носещо масло, тъй като това ще запуши дифузера ви.

Ако имате допълнителни въпроси относно дифузията на маслата или ароматерапията като цяло, моля, не се колебайте да се свържете с нас.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

За Saitove.net

authorИдеята е да можете да поръчате лесно и бързо направата на сайт
Научи повече →



Полезни статии

SEO оптимизиране на сайтове